Tutorial Encode/Decode kode HTML secara MANUAL

09:57 Rafieq Roslan 0 Comments

           Assalamualaikum semua, apa maksud Tutorial Encode/Decode kode HTML ke dalam blog
ni? Ok.. Pernah tak semua lihat blogger-blogger ni buat tutorial kode HTML untuk design2 blog diorang? Mesti pernah en..

Okay, hari ni Fiq nak ajarlaa cara untuk letakkan kode HTML di post tanpa benarkan ia berubah apabila publish nanti.

sumber dari AnimeIndo Download Anime dalam Bahasa
Contoh website di atas betul2 memerlukan kemahiran HTML Editing untuk menjadikan ia suatu yang kemas dan menarik. Jadi beberapa blog ada menyediakan tutorial untuk ini tetapi kalau mereka hanya copypaste/taip kod tebabit kode itu akan meresap ke dalam design blog dan kod ini tak mampu dilihat pembaca.
Ok .. Selalunya ada tutorial yang menggunakan laman web yang telah ada khidmat encoder untuk hal ini seperti

Centricle (http://www.centricle.com/tools/html-entities/)

Tetapi, pagi tadi Fieq cuba buka site ini tapi tak dapat..


Tapi.. Semua jangan risau.. sebab kita boleh buat secara manual..

Contoh kode html begini
<html> <body> <pre> Assalamualaikum Terima Kasih Kerana Baca Blog Rafieq www.apit555.blogspot.com www.qeifar.blogspot.com </pre> </body> </html>

Ok.. cara die senang aja.. Ayat2 lain biarkan cuma kita perlu fokus kepada "<"  dan ">"  .

1)"<" perlu di tukarkan kepada "& l t ;"
2)">" perlu di tukarkan kepada "& g t ;"

Itu aja.. Mudah kan? :D

Kalau tak faham tanya je diruang komen..

0 ulasan: