CARA AKSES APA-APA NOTA LAMA / BARU DI I-LEARN UITM

08:00 Rafieq Roslan 0 Comments



     Salam semua, sihat?? Yang pelajar diploma UiTM tu mesti tengah seronok cuti-cuti Semester en.. Cuti-cuti jugak tapi ingat belajar jangan sampai NOL..

Ada ramai yang cakap..

Nak belajar apa? Kelas lambat lagi.. Belum ada nota nak rujuk... Nota i-Learn tu tunggu semester depan laa tu pun lepas daftar kos baru boleh akses.


Ok.. Memang betul pun kata mereka. Tapi hari ni nak bagitahu sebenarnya boleh je kalau nak akses benda dalam i-Learn tu tak kisah apa-apa kursus atau semester cuma mestilah bergelar SISWA-SISWI UITM. Cara-caranya adalah...

1) Log in di student portal (http://simsweb.uitm.edu.my/SPORTAL_APP/SPORTAL_LOGIN/index.htm)
2) Nanti keluar page(kiri) klik i-Learn dan bila page i-Learn(kanan) buka, klik kanan dan pilih “Open in new tab”.




3) Dekat address bar tukarkan kod kursus contoh (CSC301) kepada yang lain contoh(CSC118)




4) Tadaa.. Akhirnya kita boleh akses nota sebelum2 ini dengan 4 langkah sahaja. :D





Baiklahh.. maka itu je la buat kali ini.. jadi nasihat pada rakan-rakan di Diploma UiTM .. rajin-rajin lah sikit cuti sem ni yee.. :)

0 ulasan: