Cbox nyorok?? Ish toksah malu2 laa...^^

20:58 Rafieq Roslan 0 Comments



\__________? Berjumpa Lagi Kita ^^
Lama x berbeloggg, Rafieq sibuk nan skola ye laa SPM ann!! giler ke xnk struggle?? =_="  Fiq baru je habis exam Mac, Pengetua suroh lagi bagus dptkan 4A++++ untuk bln dpan... Apa2 pon ada sorang kwn tanya tutorial chatbox nih.. FatimaH .. Fiq dok pikir2... so Fiq jumpa blog Cik INTAN  yang pandai jap nak check btul ke x caranya... cube pnye cube TANG!! Hasilnyee.. TQ Cik INTAN

1) Bukak Dashboard - Page Element - Add Gadjet - HTML/Javascript
2) Copy semua code dekat bawah ni (JGN MALAS!! ^^ cpt!)


<style type="text/css">
#gb{
position:fixed;
top:50px;
z-index:+1000;
}
* html #gb{position:relative;}
.gbtab{
height:100px;
width:30px;
float:left;
cursor:pointer;
background:url('<b>http://3.bp.blogspot.com/_LZtXSNcp76A/SzzN08B1K5I/AAAAAAAAA0U/QT4rY6-FhI8/s320/tabs.png</b>') no-repeat;
}
.gbcontent{
float:left;
border:2px solid #666666;
background:#F5F5F5;
padding:10px;
}
</style>
<script type="text/javascript">
function showHideGB(){
var gb = document.getElementById("gb");
var w = gb.offsetWidth;
gb.opened ? moveGB(0, 30-w) : moveGB(20-w, 0);
gb.opened = !gb.opened;
}
function moveGB(x0, xf){
var gb = document.getElementById("gb");
var dx = Math.abs(x0-xf) > 10 ? 5 : 1;
var dir = xf>x0 ? 1 : -1;
var x = x0 + dx * dir;
gb.style.right = x.toString() + "px";
if(x0!=xf){setTimeout("moveGB("+x+", "+xf+")", 10);}
}
</script>
<div id="gb">
<div class="gbtab" onclick="showHideGB()">
</div>
<div class="gbcontent">
<b>COPY DAN PASTE CODE CHATBOX  DEKAT SINI .</b>
<div style="text-align: right;">
<a href="javascript:showHideGB()">
[close/tutup]</a></div>
</div>
</div>
<script type="text/javascript">
var gb = document.getElementById("gb");
gb.style.right = (30-gb.offsetWidth).toString() + "px";
</script>


3) PASTUUuu, gi tengok balik code dekat atas ni dan copy paste code sebenar chat box u'all kat tempat yang I suruh tu.

4) Tak payah tulis apa-apa title dekat gadjet ni.

5) Tekan Save. Then siap! Yahooo~~

Extra!
1) Tapi kalau korang nak edit sendiri gambar chatbox korang macam chatbox Cik INTAN (Alaaa...yang bliau letak gambar adik beliau tuh, Chacha), korang boleh edit sendiri guna photoshop tak pun guna photoscape sudeyyy. Size pandai-pandai lah korang resize ekkk.

2) Replace link gambar baru ke link lama. (I dah bold kan dah link gambar tuh kat code atas tu ekk)

0 ulasan: