Love or Bread

22:59 Rafieq Roslan 0 Comments

8TV, 8:30 am until 10:30 am on Sunday

http://www.youtube.com/user/FrankDoReMi#g/c/DF3E20B0AE1D7325
http://www.youtube.com/watch?v=gUm4XFkQrcU
TKA Subbers

Love or Bread (我的億萬麵包)

Keterangan

 • Tajuk: 我 的 亿万 面包 / Wo De Yi Wan Mian Bao
 • Juga dikenali sebagai: My Trillion Bread, My Love Bread, Love or Bread, 我 的 爱情 面包
 • Genre: Romantik, komedi
 • Episode: 12
 • Saluran (Malaysia): 8TV
 • Broadcast tempoh: 2010
 • Air masa: Ahad 8:30-10:30
 • Membuka lagu tema: Wan Yi Ke La De Xing Fu 亿万 (克拉 的 幸福) Sejuta karat Kebahagiaan oleh Huang Wen Xing (黄 文 星)
 • Akhir lagu tema: Mian Bao De Zi Wei (面包 的 滋味) The Taste Roti oleh Ariel Lin

Ringkasan

Jujur Frank (Joe Cheng) adalah orang yang hidup hidupnya di façade, membiarkan dunia percaya dia seorang lelaki muda kaya. Padahal sebenarnya dia adalah malas, menunda-nunda dalam hutang orang-orang miskin. Sementara Shan Mei (Ariel Lin) adalah seorang wanita muda miskin, tapi baik hati, berbakti dan sangat bekerja keras roti pemenang keluarganya. Mereka saling bertemu ketika keduanya memerlukan perumahan, mereka akhirnya berkongsi-mogok rumah tua bersama-sama. watak mereka yang bertentangan antara satu sama lain, sehingga mereka akhirnya bertubrukan kepala antara satu sama lain, tetapi berkongsi persamaan keperluan wang dan takdir yang baru.
----------------------------------------------------------------------------------------------------------
Frank juga merupakan seorang yang taat akan neneknya di kampung walaupun neneknya sangat membencinya kerana salah faham kes kecurian di rumah neneknya. Frank akhirnya ke bandar kerana telah dihalau oleh neneknya.. di samping itu dia tak pernah lupa untuk menghantar wang ke neneknya dan menjenguk neneknya walaupun dalam keadaan senyap-senyap... Di suatu masa, Frank bertemu dengan
Do-Re-Mi  (Shan Mei).. Shan Mei telahpun menghilangkan cincin pusaka maknya Cai Jin Lai (Frank).. Oleh itu Cai Jin lai berusaha sehari demi hari bagi menuntut cincin itu..  Dapatkah Frank memperoleh semula cincin itu?? Jawapannya ya! Tetapi bukan laa dari segi wang atau cincin itu sendiri malah adalah satu ikatan dari cincin itu antara mereka berdua (MARRIED)...


ADITIONAL SPEACIAL SCENE ~~


Cerita ini sebenarnya sudah disiarkan pada awal tahun lepas.. tetapi ulangannya yang diadakan pada waktu pagi lebih menyeronokan oleh itu saya berminat untuk menulis tentang kisah ini.. 
Buktinya ialah : http://www.budiey.com/love-or-bread-lakonan-joe-cheng-ariel-lin/

Love or Bread Lakonan Joe Cheng & Ariel Lin

Tarikh Siaran: 6 Disember 2008 – 14 Mac 2009
Hari / Masa: Sabtu, 6.30 petang – 8.00 malam
Pelakon Utama: Joe Cheng, Ariel Lin
8TV kini kembali dengan sebuah lagi drama bersiri Mandarin yang cukup menarik. Love or Bread merupakan sebuah drama romantik komedi yang dibawakan khas untuk semua penonton yang sentiasa menanti-nantikan drama-drama popular dari Taiwan!
Love or Bread akan menemui anda pada setiap hari Sabtu jam 6.30 petang bermula 6 Disember 2008 lalu!
“Di 8TV kami hanya menyiarkan yang terbaik khas untuk penonton-penonton kami. Love or Bread merupakan antara drama popular di Taiwan dan kami membuat keputusan untuk menyiarkan drama bersiri ini pada awal bulan Disember ini sebagai hadiah untuk penonton setia 8TV!” ujar Lam Swee Pengurus Besar Penjenamaan, Pembangunan Perniagaan, Pemasaran dan Komunikasi 8TV.
Love or Break mengisahkan kisah dua orang individu berbeza yang mempunyai satu matlamat yang sama iaitu untuk mencari wang bagi meneruskan kehidupan masing-masing.
Frank (Joe Cheng) sentiasa berpenampilan seperti orang berada tetapi realitinya Frank hanyalah orang miskin yang banyak menanggung beban hutang kad kredit. Tiada apa yang boleh dibanggakan dalam kehidupan Frank malah beliau terpaksa merayu kepada penghutang supaya memberi lebih masa kepadanya untuk melunaskan hutang-hutangnya.
Berbeza dengan Zheng Shan Mei (Ariel Lin) yang sanggup berkorban melakukan tiga pekerjaan semata-mata untuk menganggu keluarganya. Dia juga menghantar wang kepada teman lelakinya yang masih belajar di Amerika.
Walaupun ditentang oleh ibu dan bapanya, Shan Mei bertekad ke Amerika untuk bertemu dengan teman lelakinya dan merancang untuk berkahwin. Namun apabila berada di Amerika, Shan Mei mendapat tahu yang teman lelakinya telah berlaku curang dan kerana telah kehabisan wang beliau terpaksa pulang semua ke Taiwan.
Shan Mei kemudiannya bertemu dengan Frank dan menginap di rumah yang sama. Berbanding dengan Frank yang pemalas dan tidak bertanggungjawab, Shan Mei pula sentiasa bekerja keras untuk menanggung kehidupannya.
Frank yang pada mulanya membenci perangai Shan Mei yang sentiasa bersungguh-sungguh mencari rezeki akhirnya jatuh cinta dengan keikhlasan hati Shan Mei namun terpaksa merahsiakan perasaan sebenarnya.
Shan Mei akhirnya menemui lelaki idamannya En Hao seorang pemuda yang kaya dan baik hati. Walaupun Shan Mei gembira dengan perhubungannya dengan En Hao di hati Shan Mei sentiasa memikirkan Frank.
Apakah yang bakal terjadi? Adakah Frank dan Shan Mei akan meluahkan perasaan masing-masing? Siapa pula yang berjaya memiliki hati Shan Mei?
Untuk mengetahui kesudahan drama ini, jangan lupa untuk menonton Love or Bread setiap Sabtu jam 6.30 petang hanya di 8TV! Anda juga dapat menonton 8TV di saluran 708 melalui Astro anda.
 

Melemparkan


Produksi Kredit


Episode Ratings

Episode Rating
01 2,29
02 2,11
03 1,76
04 1,72
05 1,92
06 1,68
07 1,78
08 1,73
09 1,20
10 1,16
11 1,37
12 1,42
rata-rata 1,68
Sumber: Chinatimes Showbiz

Nota

 • Ariel Lin pada awalnya merupakan pilihan pertama untuk peranan Zhen Shan Mei, tapi Barbie Xu dilemparkan bukan kerana Ariel telah menerima peranan lain. Ketika Barbie harus mundur kerana konflik penjadwalan dan drama lain Ariel jatuh melalui, peranan kembali ke pelakon untuk siapa awalnya bertujuan. 
 • Official sites: CTV - GTV
 • Title: 我的億萬麵包 / Wo De Yi Wan Mian Bao
 • Also known as: My Trillion Breads, My Love Bread,
  我的愛情麵包
 • Genre: Romance, comedy
 • Broadcast network: CTV / GTV
 • Broadcast period: 2008-Nov-16 to 2009-Feb-08
 • Air time: Sunday 22:00 - 23:30
 • OST playlist
 • Opening theme song:
  Yi Wan Ke La De Xing Fu (億萬克拉的幸福)
  A Million Carats of Happiness
  by Huang Wen Xing (黃文星)
 • Ending theme song:
  Mian Bao De Zi Wei (麵包的滋味)
  The Taste of Bread by Ariel Lin
 • Arjoe's A Taste of Bread in Love Taichung
*Credits: LoB Wikipage

0 ulasan: