diskusi pengambilan subjek aliran IT

22:08 Rafieq 0 Comments

  Hai Blogger!                     

    Mulai saat ini diriku akan berusaha untuk menulis blog sekurang-kurangnya 1 pos bagi 1 minggu...

Minggu ini...

    Aku telahpun berjumpa dengan Pengetua SMKUJ bagi menanyakan soalan mengenai bagaimanakah  pengurusan kerja kursus dan amali bagi dua mata pelajaran tambahan yang ingin ku ambil.. iaitu Fundamental of Programming dan juga Programming and Development Tools..

     Sebenarnya sudah banyak guru yang aku rujuk bagi masalah ini sebelum berjumpa dengan Pengetua,...
Pada mulanya, aku berjumpa dengan guru kelas aku, kelas 4 GEMILANG (always SN) iaitu Puan Salisah Mat Sah (SMS), beliau memberi pendapat bahawa aku seperlunya berdiskusi dengan SU Peperiksaan, Puan Noraini;
 
       Apabila aku bertemu dengan empunya nama Puan Noraini iaitu guru MATHz aku.. "errmmm... nanti saya pergi jumpa JABATAN.. nak tanya sama ada boleh ambil ke tak subjek ni.. " .. pada hari Isnin depan ..

       "Cikgu yang satu tuu mana datang tuu cikgu?" diriku menanyakan soalan math pada nya\
       "Owh~ awak dah keliru ni.. yang depan papan putih tuu 2 soalan bukannya kombin dia.."
       "Owh! Macam tuu.. Errmmm.. Cikgu,,""
       "Ehh.. banyak sangat lak soalan awak nii??""
       "Camna nak ada orrang yang suka .. mulut x reti nak jaga.. anak murid nak tanya 2 soalan dah rungut"  
         monolog aku..
        "Ni laa.. cikgu... soal kertas dari aliran teknologi tuu boleh saya ambil??"
        "Owh~ tak boleh.. diorang kata kita perlukan seorang guru untuk handle awak punya kerja kursus.."
        "0k laa.. cikgu!" Hampa seorang yang berwawasan...
        "Ish~ senang jer cakap camtu.. pergi laa jumpa Principal dulu.. rasanya cikgu ni tak bincang lagi nih"

Setelah lepasnya cuti GONG XI FA CAI...

          Aku  mengikuti KURSUS KEPIMPINAN AJK TERTINGGI UNIT KO dalam aras BENDAHARI.. Grup BENDAHARI ditempatkan di MAKMAL ICT 2 manakala N/P , PENGERUSI di MAKMAL ICT 1 dan SETIAUSAHA di Bilik APD...
     
Terdapatnya AMANAH yang merupakan tanggungjawab bagi semua AJK tertinggi untuk memastikan setiap amanah itu berjaya dilakukan.. Kursus sebegini dan banyak lagi telah digiatkan dan semenjak penukaran PEMIMPIN SMKUJ iaitu Pengetua (HASHIM) dan penaik-pangkat GURU BIDANG VOCA kepada jawatan GPK KO  iaitu (DRs. Norazman) serta rombakan GURU-GURU DISPLIN .. serta PEMIMPIN PELAJAR yang dipilih secara profesional iaitu melalui kaedah demokrasi (undi) dapat membina satu terusan bagi SMKUJ untuk MAJU dan GEMILANG, den sesungguhnya SMKUJ yang dahulunya dikenali sebagai sekolah TOP 5 berdisplin teruk di NEGERI SEMBILAN memang boleh membuang "banner" itu daripada terus menjadi identiti warga sekolah berteraskan MOTO , ILMU BERKUASA!!
    
         Sekolah ini mula terlihat gah-nya sejak pertama kalinya penukaran PENGETUA CEMERLANG SMKUJ .... GURU BESAR kini (Tuan Hashim Othman) telahpun membina satu "empayar" bagi memajukan sekolah ini.. Gaya, sosial, pentadbiran dan lain-lain hal bertukar serta-merta sejak kehadiran beliau.. Banyak bakat pelajar telah diasah .. dan semua nya menunjukkan prestasi yang tinggi dalam semua bidang termasuk; sahsiah, pelajaran, sukan dan lain-lain.. Sehingga terciptanya JUARA berpangkat "TINGGI" dalam sukan baru yang disertai oleh SMKUJ.. Sukannya termasuklah Golf, Memanah, .... Bagi bidang olahraga,  pertandingan lain yang disertai .. SMKUJ mengejutkan seluruh warganya apabila tiada pertandingan yang mereka "kalah" !!!..  Dalam bidang lain.. seperti Perkampungan Penulis Muda NS 2009 yang turut disertai penulis.. terwujudnya satu antologi hebat yang dikeluarkan oleh sekolah ini kesan daripada ilmu yang diambil para pelajar di sekolah ini... Pertandingan Puisi memang selalunya membanggakan sekolah SMKUJ...

         Sesebuah sekolah yang GEMILANG tetap memerlukan persatuan yang aktif.. 2 Persatuan yang boleh dikatakan aktif ialah Persatuan Bahasa Cina dan Kelab Kebudayaan... Kelab Kebudayaan adalah IDENTITI baik SMKUJ selama ini sejak dahulu lagi tidak pernah "lupuh" sama ada di peringkat antarabangsa maupun Kebangsaan.. Kelab Kebudayaan membolehkan SMKUJ mengadakan hubungan dengan sebuah sekolah luar negara di Padang, Sumatera Barat, Indonesia... Dengan adanya hubungan ini, SMKUJ telahpun  memudahkan segala acaranya untuk menjadi SEKOLAH KLUSTER KECEMERLANGAN.. tetapi masalahnya hanya satu kini, iaitu keputusan para pelajar ...
           Oleh itu, perubahan "rupa" dan "gaya" pendidikan" dikemaskini menjadi TERrrBAiiIK.. Terdapat pelbagai kem, cara mendidik terbaru, dan lain-lain usaha yang telah dilakukan... tetapi di sini penulis hanya sempat menyenaraikan yang termampu sahaja...  Perancangan Kem yang ini memang cukup strategik! Pada tahun lepas (2009) penulis dan rakan setingkatan dalam golongan ELIT telahpun melalui permulaan dan pengakhiran yang amat menarik kerana permulaan kem pada tahun lepas ialah Kem Pelajar Elit Daerah Jelebu (tempat; Kolej Komuniti Jelebu) iaitu kem yang disertai oleh semua pelajar elit di semua sekolah seluruh daerah Jelebu yang merupakan daerah terkering di Malaysia, daerah yang serupa dengan Negeri Sembilan dan daerah yang terbesar (dalam kalangan) di Negeri Sembilan dan daerah selamat tanpa lampu isyarat (tahun lepas mmg xder lampu isyarat)...  dan pengakhiran kem tahun lepas adalah Kem 3K.. Kem ini pun sama mengumpulkan pelajar yang sama*..  kami semua adalah DUTA program ini di Malaysia dan DUNIA (hohoho..lol ^=] x baik syirik khufi.. tp mmg betol pon..)  ....
        Tapi tahun lepas memang banyak pmrIANS ngan spmIANS menghadapi rintangan dengan H1N1 laa.. itu laa ini laa.. nak taw tak?? kitorangnya STUDYTHON kat tempat banyak nyamuk.. betol2 tempat KUAT H1N1.. mmg semua wajib pakai SARUNG TANGAN .. MASK.. cam KAMEN RIDER kitorang kat sana..
 
      " Ehh ... apa yg melalut nii?? 0ut of the topic laa.."

            "Terus straight to the POINT laa.."                                                          
                                  
  "ehh yer ker?? sorry ehh.. apa topic den tadi??"
      

Oklaa... habis sahaja KURSUS KEPIMPINAN AJK TERTINGGI UNIT KO .. semua pelajar yang terlibat dan guru yang terlibat pergi ke Kantin untuk menjamah sedikit hidangan..

**************************SETELAH SELESAI************************

Cikgu DRs. Norazman menyapa penulis (ceyh.. ^^)
    " Heyh! Rafieq dah makan lom??"

Penulis menjawab
  "Dah.. tadi sesama bebudak tadi reramai makan Roti ngan Teh-0 .. bdxx camtu jer.. cikgu jer makan besar"
          
Cikgu DRs. Norazman gelak..
  "0wh~ Ho..ho..ho.."

Penulis bertanya
  "Cikgu.. Cikgu sebagai bekas Guru Ketua Bidang Voca & Tech (taun ni naik pangkat GPK HEM) , cikgu boleh tak saya mengambil subjek dari Teknik??"

Cikgu DRs. Norazman fikir..

  "Mmmm....."

*******************MULALAH DISKUSI ANTARA KAMI*****************

Akhirnya..

Cikgu DRs. Norazman memberi candangan muktamad..
  "Camnilaa.. Rafieq.. Nanti cubo ko bincang ngan Pengetuo dulu ya.."

Penulis bersemangat semula..
  "OK!!"

*********************PADA HARI RABU DI WAKTU PJK*****************

Waktu nih aku memang malas... waktu malam bagai nak rak siapkan HomeWorK.. kat sekolah of course waktu pagi mengantuk gila.. takkan nak lompat .. lari lak..

So, aku gunakan time ni untuk ke pejabat bertemu dengan Pengetua...

*********************DI BILIK PENGETUA*************************

Penulis     :  Assalamualaikum..
Pengetua  : Waalaikumusalam..
Penulis     : Se.. ada masalah laa cikgu...

Pengetua  : ok.. Sila duduk....Sapa nama kamu?? Kelas mana??
Penulis     : Saya Rafieq dari 4 Gemilang..
Pengetua  : 4 Gemilang aarr.. (sapa huh??)**(rambut aku dah panjang.. mmg tebal laa..agaknya dia x prasan
-------------GPK Akademik cuba meng-usha2 bilik Principal------------
GPK (A) : 00ooppss!!!
Pengetua : Masuk G'...

--------GPK (A) dan 2 orang Kaunselor masuk "menghadap" ^^ lol-------

********MULA LAH DISKUSI ANTARA MEREKA DAN AKU********


Pengetua : oklaa.. Rafieq.. Isnin minggu depan jumpa saya lagi..
Penulis    : Baik..  Cikgu.. Terima Kasih Cikgu..

************************************************************

Oklaa.. nak ceritakan penamat bagi cerita nie tak boleh .. sebab hari penentunya esok.. so, esok aku akan jumpa pengetua balik.. C u S00N...0 ulasan: